Отчитат спад на новозаразените с коронавирус в Хубей за второ денонощие

DenNews.bg
19.02.2020
размер на текста:

За второ поредно денонощие е регистриран спад на новорегистрираните случаи на коронавирус Covid-19 в китайската провинция Хубей, където е епицентърът на заболяването.
Властите в провинцията съобщиха за 1693 случая, регистрирани във вторник, спрямо 1807 предишния ден.
Смъртните случаи във вторник обаче са повече - 132 спрямо 93 в понеделник.
Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че данните "изглежда, че показват намаляване на новите случаи", но всякаква привидна тенденция "трябва да се интерпретира много внимателно".

Броят на заразените с вируса в Хубей за целия период на епидемията надхвърля 61 600 души. От тях са починали 1921, а са оздравели 9128 души.

В цял континентален Китай новите случаи на заразата във вторник са били 1749 спрямо 1886 предишния ден, съобщи Ройтерс, като се позовава на здравните власти. Това е най-ниският брой от 29 януари. Общият брой на заразените достига до 74 185. Починалите от вируса в Китай във вторник са били 136 или общо 2004 от появата на вируса

Междувременно стотици пътници започнаха да напускат круизния кораб "Даймънд принсес" в японското пристанище Йокохама, след като прекараха две седмици на борда под карантина, която беше остро критикувана заради неуспеха да спре разпространението на новия коронавирус сред пътниците и екипажа.

Над 540 души бяха заразени на борда.
Служители на японските власти ще прекарат следващите няколко дни в организиране на евакуацията на около 2500 души, които бяха държани на борда в японското пристанище Йокохама близо до Токио, след като един пътник, който слязъл по-рано в Хонконг, беше диагностициран с новия коронавирус.

Корабът, наречен от някои експерти "перфектният вирусен инкубатор", се превърна в мястото, където бяха регистрирани най-много заразени извън Китай. До вторник на кораба бяха регистрирани 542 случая на новия коронавирус от общо 3711 души на борда.

Въпреки че японските власти твърдят, че броят на заразените престава да расте, ежедневно на борда се регистрират нови случаи. Във вторник пробите на 88 души се оказаха положителни, а предишния ден броят на новите случаи беше 99.
Около 500 души се очакват да се завърнат по домовете си в сряда. Членовете на екипажа, които не беше възможно да останат по каютите си през последните две седмици, ще останат на кораба.

169 души, заразени с вируса, все още бяха на борда във вторник в очакване да бъдат откарани в болница.

САЩ евакуираха от кораба над 300 души през уикенда, които в момента са под карантина за още 14 дни. Седем души бяха евакуирани в Южна Корея по-рано днес.

Чартърни полети са изпратени за пътниците от Канада, Австралия, Италия и Хонконг.

По време на карантината пътниците бяха инструктирани да стоят в каютите си и да не контактуват с други пътници. На настанените в каюти без прозорци беше позволено да излизат на палубата за около един час на ден.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети