След протест в Нови Искър: Няма да глобяват за липса на винетка край София

DenNews.bg
19.02.2020
размер на текста:

Няма да има глоби за хората, хванати да карат без винетка по Северната тангента и няколко от пътищата край София. Това обещаха от Пътната агенция и от Столичната община в ефира на Нова телевизия.


Снощи жителите в Нови Искър протестираха, защото винетният стикер стана задължителен за пътищата до Банкя, Панчарево и Нови Искър, както и Северната скоростна тангента, въпреки че са райони на Столичната община. Таксите засягат и колите на градския транспорт, които обслужват тези населени места.

"Със Столичната община водим разговори по отношение на участъците, които желаят да бъдат освободени от заплащане на винетните такси. Хората по тези пътища не се глобяват, не се генерират фишове за глоби, защото сме в процедура по подписване на споразумение със Столичната община", посочи председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.
"Установени са 805 нарушения, по които са генерирани 730 фиша, а останалите са заплатили компенсаторна такса на място. Нито един от тях обаче не е жител на населените места, за които Столичната община е заявила желание да бъдат освободени участъците от винетни такси", допълни Терзийски.
Очаква се представители на Общината да обсъдят с депутати въвеждането на винетните стикери за пътищата в столицата, които са част от републиканската пътна мрежа, каза и председателят на транспортната общинска комисия Карлос Контрера пред БНР. Две ще бъдат основните искания пред Народното събрание.
"По отношение на винетките да се намери формулата дали ще бъде законодателна - през закона за пътищата, дали ще се стигне до постановление на МС, или да бъдат изключени. По отношение на обществения транспорт и градските автобуси, изрично в член 10 от закона да бъде записано, че наред с други категории превозни средства и автобусите по редовни градски линии на обществения транспорт се освобождават от тол такси", обясни Контрера.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети