Борисов се отказа от еврото, първо ще убеждава хората, че е за добро

DenNews.bg
18.02.2020
размер на текста:

Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането на България в чакалнята за еврото. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на официалното празненство за 30-годишнината от създаването на синдикалната организация КНСБ. В словото си пред гостите на събитието той добави, че "няма държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле".

"След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото. Всеки ден ще убеждаваме хората и чак когато сме готови и хората са осъзнали, тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята", каза Борисов.


Преди десетина дни на второ четене в парламента, при нито едно изказване от депутат, беше прието, че от влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Освен това, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очаква да бъде в края на април т.г. Минималният престой в механизма е две години. Борисов обаче не изключи по-късно влизане на страната в чакалнята.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети