Директорът на водеща болница в Ухан почина от коронавируса

DenNews.bg
18.02.2020
размер на текста:

Директорът на водеща болница в централния китайски град Ухан, епицентърът на коронавируса, почина от болестта, съобщи държавната телевизия.
Лю Джиминг е починал тази сутрин.
По-рано този месец милиони в Китай оплакваха смъртта на Ли Венлианг, лекарят, който беше порицан от властите, защото първи издал ранно предупреждение за коронавируса.
Десетки хиляди медицински работници се борят за ограничаване на разпространението на коронавируса, за който се смята, че се е появил на пазара на морски дарове в Ухан, столицата на централната провинция Хубей.
По данни на китайските власти броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус сред медицинските работници е надхвърлил 1700 души. Шестима от тях са починали.

1 900 души са починали от заразата, а 72 500 са болни.
Според Пекин, в последните дни се наблюдава спад на новите случаи, което означава, че огнището е под контрол.
Въпреки това шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че тенденцията "трябва да се тълкува много предпазливо".


Светът може да се изправи пред недостиг на антибиотици, ако проблемите на фармацевтичната индустрия, провокирани от епидемията на коронавируса в Китай, не бъдат решени. Агенциите се позовават на изказване от днес на председателя на търговската камара на ЕС в Китай Йорг Вутке на кръгла маса в Пекин.

Според Вутке епидемията на коронавируса се е отразила негативно върху синхронизирането на доставките на антибиотици в Китай.

Световната здравна организация изпрати експерти, които обсъждат епидемията с китайските си колеги. На жителите на Хубей, където възникна опасната зараза, вече е забранено да напускат домовете си, освен в извънреден случай. По един човек от домакинство може да излиза навън на три дни, за да купува провизии. Влиза забрана и за ползването на частни превозни средства, като изключение има за доставчиците на стоки от първа необходимост.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети