Бурята „Денис“ изхвърли на брега призрачен кораб

DenNews.bg
18.02.2020
размер на текста:

Призрачен кораб, плаващ сам из океана, след като е изоставен от екипажа си преди повече от година, бе изхвърлен от бурята „Денис“ на брега край ирландския град Корк.
77-метровият кораб MV Alta направи самотна обиколка на Атлантическия океан, като типичен призрачен кораб, който сякаш е обречен да не влезе в нито едно пристанище.
Ръждясалият търговски кораб беше виждан край Америка, Африка и Европа, като упорито отказва да потъне.
Пътуването му приключи в неделя, след като бурята "Денис" го изхвърли на скалист бряг в Ирландия.
В понеделник местната община, служители от бреговата охрана и експерти в корабоплаването обсъждаха какво да правят с кораба.

"Призоваваме гражданите да не доближават изхвърления кораб, защото е на опасно място и не е стабилен", казаха от кметството в Корк, след като кораба-призрак започна да генерира значителен интерес.
Еколог, който посети мястото, каза, че няма видими следи от замърсяване. Чака се по-голям отлив във вторник сутринта, за да се направи по-подробен оглед.

Корабът MV Alta е построен през 1976 г. Първоначално е плавал под танзанийски флаг, но сменя собственика си и през 2017 г.

Тръгнал от Гърция към Хаити през септември 2018 г., но се повредил на около 1380 морски мили източно от Бермуда.
Екипажът от 10 души не бил способен да го ремонтира и бил спасен от катер на бреговата охрана на САЩ.
Собственикът платил корабът да бъде изтеглен на буксир, но в Гвиана някой го откраднал и оттогава съдбата му е неизвестна.

Корабът бил забелязван на няколко пъти - в средата на Атлантическия океан, край бреговете на Африка, край Испания и накрая недалеч от Ирландия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети