Инспекцията по труда проверява „Феникс-Дупница“

DenNews.bg
14.02.2020
размер на текста:

Инспекция по труда-Кюстендил извършва проверка на фирмата за вторични суровини "Феникс"-Дупница, собственост на бизнесмена Кольо Илиев, срещу когото в момента са повдигнати две обвинения.
Проверката е насочена към това да се установи дали работниците продължават да полагат труд и дали получават заплатите си.
До момента е установено, че всички работници имат сключени трудови договори.
"Има задължения работодателят при рязка промяна на финансовото състояние на фирмата да информира работниците. В хода на проверката се установи, че работниците полагат труд на площадката на фирмата, че не са в престой“, обясни директорът на Инспекцията по труда Валентин Златински, цитиран от БНТ.

От фирмата обясниха, че засега продължават да работят, спазвайки наложените ограничения за приемане и обработка на нови суровини. В момента работниците се занимават само със сортиране на наличните вече суровини, тъй като на фирмата бе забранено на получава и изнася от базата си нови отпадъци.
От фирмата заявиха още, че търпят загуби заради невъзможността да изпълняват сключените договори.

Припомняме, срещу управителя на „Феникс-Дупница“ Кольо Илиев бяха повдигнати две обвинения - за причиняване на немаловажни вреди за околната среда при управление на отпадъци не по установения ред, за което може да получи от 1 до 5 години затвор и глоба от 5 до 30 000 лева, както и за запалване по непредпазливост на чужд имот, при което са последвали значителни вреди, с предвидено наказание "лишаване от свобода" до 5 години.

Припомняме, че в средата на месец август 2019 г. от отпадъците, складирани от фирмата под и до моста на магистрала „Струма“ тръгна голям пожар, който нанесе значителни щети на съоръжението и доведе до ограничаване на движението в продължение на близо два месеца.

В момента пространството под моста е чисто от отпадъци, разчистен е и теренът от долната част на магистралата (в посока Благоевград). Високи камари вторични суровини, предимно блистери от лекарства, се издигат само от горната страна на моста (откъм Дупница).

Припомняме още, че миналата седмица Кольо Илиев бе обявен за издирване, за да му бъде връчен акт за незабавно прекратяване на дейността на фирмата. В продължение на три денонощия полицията не успя да го открие, след което той се появи сам и отиде с адвокат в РУ-Дупница.
Веднага актът му бе връчен и последва повдигане на второто обвинение, а Районна прокуратура-Дупница поиска да му бъде наложена постоянна мярка задържане под стража. Това искане бе отхвърлено от съда и Илиев бе освободен срещу парична гаранция от 10 000 лв.
В понеделник, 17 февруари, предстои Окръжен съд-Кюстендил да разгледа искането на прокуратурата, която протестира освобождаването на Илиев. Междувременно прокуратурата добави по делото нови четири тома доказателства.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети