Гражданите могат да спрат горенето на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“

DenNews.bg
13.02.2020
размер на текста:

До 27 февруари гражданите могат да изпращат писма до Изпълнителна агенция по околна среда, в които настояват в ТЕЦ „Брикел“ да не бъдат изгаряни отпадъци. По този начин те могат да се включат активно в борбата за по-чист въздух и здравословна среда за живот. В противен случай централата до град Гълъбово, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, ще гори отпадъци съвсем законно.

ТЕЦ „Брикел“ поиска да добави отпадъци като гориво в пещите си още през 2018 година и регионалната инспекция в Стара Загора дадоха мнение, че тази дейност няма нужда от оценка на влиянието си върху околната среда и хората. „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ заведоха дело срещу решението и го спечелиха на първа инстанция. В момента е в ръцете на Върховния административен съд за потвърждение.

Докато се чака финално решение на втората инстанция, централата се опитва да „подмине“ всички процедури по оценка на въздействието и директно да добави в разрешителното си за работа горенето на отпадъци.

„За всички е ясно, че докато министърът се опитва да „успокоява“ народа, че вносният отпадък ще се връща в страната откъдето е дошъл, въглищни централи като тази на „Брикел“ ЕАД предприемат стъпки за узаконяване на горенето на тези отпадъци и връщането им обратно в България, този път — напълно законно.“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ — България.
Докато цяла България се възмущава на вноса и изгарянето на отпадъци, леката ръка, с която се издават разрешителни, е шокираща. Така излиза, че на практика проблемът е много трудно да бъде доказан, защото документално централите са изрядни. „Изборът дали ще замърсяваме въздуха с нелегално внесен или с роден отпадък е меко казано абсурден. Единствено активното включване на гражданите и изпращане на писма до Изпълнителната агенция по околна среда към министерството може да промени баланса на силите в борбата на хората за чист въздух.“, казва Данита Заричинова от „За Земята“.

Двете организации също ще се включат със становища по тази публична консултация, но активното участие на гражданите да изкажат позиция чрез изпращане и на своите писма в дадения срок е от изключително важно значение. Тъй като изгарянето на отпадъци е продиктувано от факта, че въглищата са все по-скъпи, е крайно време да се заговори за бъдещето на общините като Гълъбово, зависими от въгледобива. Те биват оставени да се борят с наследство като безработицата и замърсяването, докато българското правителство настоява, че тецове няма да бъдат затваряни и не представят план за енергиен преход. Но централите на въглища стават малко по малко икономически нерентабилни. Въпреки това собствениците им получават силна държавна подкрепа да продължат да работят и да замърсяват.
Междувременно Европейската комисия обяви създаването на Фонд за справедлив енергиен преход, специално насочен към зависимите към въглищата региони. Той е шанс хората, които плащат цената на замърсяващата енергетика със здравето си, да се превърнат от вечни губещи от една загиваща система, в печеливши от новата икономика. От българските институции зависи дали това ще се случи на практика.  Източник: zazemiata.org

 

Писмата могат да се изпращат на:


Адрес:
Изпълнителна агенция по околна среда
гр. София 1618
бул. "Цар Борис III" №136
п.к. 251

или

e-mail: iaos@eea.government.bg

 

Примерен текст и мотиви:


В рамките на процедурата по обществени консултации на чл. 122 "а" изразявам своето отрицателно становище относно проект за ново комплексно разрешително на „БРИКЕЛ” ЕАД, гр. Гълъбово със следните мотиви:
- липсата на процедура по ОВОС върху предложението ме лишава от увереност, че Брикел ЕАД може да създаде организация за безопасно изгаряне на отпадъци без да замърсява околната среда или увреждане здравето на гражданите;
- досегашната дейност на ИАОС и РИОСВ Стара Загора по отношение контрол върху дейността на Брикел ЕАД не могат да създадат увереност в мен, че посочената инсталация ще бъде контролирана ефикасно по отношение емисиите;
- у нас липсват методики и оторизирани лаборатории за установяване на всички видове замърсители на въздуха, които може да се емитират от подобни горивни инсталации.
С уважение….

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети