Върховна прокуратура разпореди незабавна проверка за горене на боклук в тецовете, включително ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
13.02.2020
размер на текста:

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Съобщението е публикувано на сайта на Прокуратурата.

Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник". Всички те са свързани с бизнесмена Христо Ковачки и в последните месеци бяха неколкократно проверявани за горене на регламентирани суровини.

В началото на февруари пък прокуратурата влезе в ТЕЦ "Брикел", за да търси евентуална връзка с аферата с италианския боклук.
Проверката е възложена на екоминистъра само ден след като Кирил Домусчиев в национален ефир призова да се разследва мафията в енергетиката. От прокуратурата съобщават, че "проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник" по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО."
Сега МОСВ трябва да установи "налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти."
Главният прокурор Иван Гешев се е разпоредил "при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Преди дни Христо Ковачки обясни как действа бизнеса с горене на отпадъци в България. Той заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от бранша. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

В началото на януари главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда. Нейната цел беше да се прецени има ли наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България. В хода на проверката трябваше да бъдат установени всички "притежатели на отпадъци" на територията на страната, като се изискат и приложат следните документи - разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка и др.
В следствие десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен, а според Горан Ангелов, който беше директор на най-голямото депо в Скопие, че той е трябвало да отиде в ТЕЦ "Бобов дол". В Плевен бяха открити 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене. Тази седмица започна товаренето на няколко десетки контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Тя бяха предназначени за изгаряне в „Брикел”. Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма "Дентиче пантелоне" в град Салерно.
Освен това проверка в МОСВ показа, че зам.-министър на околната среда и водите е разписал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия у нас. Това съобщиха тогава от държавното обвинение, като уточниха, че заповедта е от 06.12.2019 г. В Министерство на околната среда и водите за боклука отговаряше зам.-министърът Николай Кънчев, излъчен също като бившия министър Нено Димов и настоящия екоминистър Емил Димитров - Ревизоро от квотата на ВМРО.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети