Вдовица на български моряк чака връщане на тялото му от Китай над 3 месеца

DenNews.bg
12.02.2020
размер на текста:

Български моряк е починал при мистериозни обстоятелства в Китай, а вече трети месец тялото му не е върнато в България. Китайските власти пък съобщили на вдовицата, че ще транспортират тялото в България, но без сърце и мозък, съобщи "Флагман".
53-годишният Георги Кьосев от Поморие е починал на китайския остров Жушан на 9 ноември м.г, а близките му три месеца не могат да разберат истинската причина за смъртта му. От оскъдната документация по случая се разбира, че българинът e бил механик на кораба Navios Celestial, собственост на гръцка фирма, плаващ под панамски флаг. Според протокола, подписан от капитана на плавателния съд Едуардо Пиринг, във фаталния ноемврийски ден Георги се е свлякъл изведнъж на земята на долната мостова палуба.
Това се е случило в 12:03 часа. 5 минути по-късно на мястото е започнало пренасянето на пациента до брега, за да му бъде оказана лекарска помощ. Кьосев вече бил в безсъзнание. В 12.15 часа морякът е качен на линейка и откаран в болница, а малко след пристигането в най-близкото здравно заведение в Жушан, българинът е починал от внезапна сърдечна недостатъчност.
„За последно говорих с Георги на 9-ти ноември сутринта. Той се чувстваше много добре, каза, че е преместен на нов кораб, правехме планове да празнуваме Нова година. Не се е оплаквал от нищо. Няколко часа по-късно ми се обадиха от гръцката фирма, за да ми кажат, че е починал от инфаркт. Съпругът ми беше здрав, наскоро бе преминал серия от изследвания. Той никога не е страдал от сърдечни проблеми. Останах озадачена. Поискахме от посредническата агенция и от застрахователите на корабособственика да се извърши аутопсия, но до този момент все още не са си предоставили никакви резултати“, разказа вдовицата Катя Кьосева.

От декември тя се опитва да прибере тялото на съпруга си, но и това се оказва невъзможна мисия. Преди няколко дни са й съобщили, че ще пратят тленните останки на Георги Кьосев към България веднага след като се възстановят редовните полети от Китай, спрени заради коронавируса, но тялото щяло да е без сърце и мозък.
„Как ще направим аутопсия в България и установил дали е починал от инфаркт, след като няма да има сърце? Тези хора се гаврят с паметта на съпруга ми!“, гневна е вдовицата.
Кьосева разказва, че с нея се свързал и представител на застрахователя, но и той не давал достатъчно информация. Били й изпратени и документи, чиято автентичност обаче е много съмнителна.
Смъртният акт, например, е напечатан на компютър и липсват каквито и да е реквизити, а т.нар. „протокол от разследването“ описва хипотетично ситуацията на кораба, но няма никакви доказателства, че това е документ от властите в Китай. Липсвала и информация, че поморийският моряк е сменил кораба часове преди смъртта.
Подозренията на семейството на Георги са, че е станал жертва на трудова злополука. Те се съмняват, че в момента посредническата фирма и корабособственикът се опитват да прикрият важни обстоятелства около смъртта на българина. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети