Паметна плоча на жертвите на комунистическия режим бе открита в Дупница

DenNews.bg
01.02.2020
размер на текста:

„Познавайте истината и тя ще ви направи свободни“, този цитат от Библията е изписан на Паметната плоча в знак на прочит към жертвите на комунистическия режим, която бе открита днес в Дупница.
Както вече писахме, инициатор на идеята е местната структура на СДС, а датата не е избрана случайно. Днес, 1 февруари, отбелязваме Деня на почит към жертвите на комунистическия режим.
На 1 февруари 1945 г. е извършеното най-масовото убийство в новата българска история – в голяма бомбена яма край Централните софийските гробища са разстреляни сто и петдесет души от политическия, интелектуалния и военния елит на България, сред тях са трима регенти, депутати, офицери, министри, общественици.

Този факт бе припомнен от лидера на СДС-Дупница и председател на Общински съвет Костадин Костадинов на скромната церемония по откриване на Паметната плоча.
„Дължим това на предшествениците и децата си-да погледнем истината в очите и да не я забравяме, за да може да продължим напред като свободни хора. Днес това място с нищо не подсказва, че тук са били подложени на жестоки изтезания, непосилен физически труд, глад, болести и мизерия поне 1600 българи, някои от които наши съграждани, други от Кюстендил, Перник, Бобов дол, София и др. Тук, покрай река Джерман през 1945 г. се е намирало едно от т. нар. трудово-възпитателни общежития, станали известни като лагерите на смъртта. В този концлагер, който слага началото на българския ГУЛАГ са били затворени и изтезавани интелектуалци, общественици, духовници, бивши царски офицери, търговци…, определени от комунистическата власт като „врагове на народа“ и наричани от представителите й „бивши хора“ , каза Костадинов.

Паметната плоча е монтирана на една от ĸoлoнитe нa жeлeзoпътния мocт, нaмиpaщ ce нaд глaвeн път E-79. На откриването присъстваха представители на местни организации на СДС и от други градове.
Преди да бъдат поднесени венци и цветя присъстващите запазиха минута мълчание.
„Тук на това място ще се събираме занапред на тази дата, за да отдадем почит към жертвите и репресираните от комунистическия режим-не само тези, които са били затворени тук, но и всички жертви и репресирани в България и по света“, каза още Костадинов и добави, че не желае инициативата да бъде приемана като повод за разделение. „Това най-малко съм желал и желая-да се разделяме и да водим спорове. Но историята не трябва да бъде забравяне и подменяна. Репресиите и жестокостта на комунистическия режим са част от историята и децата трябва да учат за тях, а не да им се натрапва лъжата, че онзи режим е бил прекрасен, всички са били равни и всичко е било наред. Не търсим отмъщение, правим го в името на историята и паметта на загиналите и репресираните“, посочи още той.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети