2000 московци са ваксинирани за два дни срещу COVID-19

DenNews.bg
08.12.2020
размер на текста:

През изминалия уикенд в Москва бяха открити центрове за ваксинация, а за два дни ваксини срещу COVID-19 си поставиха близо 2000 души, съобщи на заседание на координационния съвет на руското правителство за борба с коронавируса кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.
"Започнахме изпробването на мащабна система за ваксиниране на гражданите. Така на 4 декември започнахме електронно записване на рисковите групи. На първо място това са здравните работници, служителите от сферата на образованието и социалните служби. През почивните дни - в събота и неделя, открихме центрове за ваксинация, където си поставиха ваксини близо 2000 души", заяви Собянин.
Той отбеляза, че е била проверена цялата система - работата на складовете, доставките по веригата за центровете за ваксинация, съхраняването на ваксините, технологията за размразяване и самата ваксинация, допълва БТА.
По думите на кмета цялата система е готова за по-мащабна ваксинация. Собянин благодари на разработчиците и производителите на ваксината.
"Близо 72,5 милиона души са се ваксинирали срещу грип в Русия, което е 50 процента от цялото население", съобщи на заседанието директорката на "Роспотребнадзор" Анна Попова.
"Във връзка с имунизацията срещу грип по поръчение на президента на Русия бих искала да докладвам, че към днешна дата са ваксинирани вече 50 процента от населението на страната - 72 500 000 души. Включително за сметка на държавния бюджет - 63 600 000 души", заяви Попова.
Руският президент Владимир Путин разпореди ваксинацията срещу грип през предстоящия есенно-зимен сезон да се финансира от държавния бюджет за до 60% от населението на страната, включително за 75% от гражданите от рисковите групи, отбелязва ТАСС.)

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети