Всяка РЗИ ще има фризер за ваксини срещу коронавирус, в момента се доставят

DenNews.bg
07.12.2020
размер на текста:

Всяка Регионална здравна инспекция, според разпределението по плана за ваксинация, ще разполага с фризер за съхранение на ваксини срещу новия коронавирус. В момента се прави доставката на тези фризери, след като вече са монтирани такива в София и Бургас. В студиото на bTV главният здравен инспектор призна, че логистиката по ваксиниране ще бъде изключително трудна и ще изисква много голям ресурс.
Реално в момента имаме готовност да посрещнем ваксините, когато те са готови. Кунчев обаче не се ангажира с препоръка коя от ваксините да се използва най-малкото защото все още не са готови кратките характеристики. "Към момента нямаме нито кратка характеристика, нито листовка. Никога няма да препоръчам ваксина преди да съм го видял кратката характеристика и листовката."

Той подчерта, че прогнозите кога ще дойде първата ваксина са предварителни и ако има проблем, забавяне ще има. Процесът на производството също подлежи на много сериозни регулации и контрол и при най-малкото отклонение, цялата партида се връща.

Ако искаме да се освободим от този вирус и да отпаднат всички ограничения трябва да се ваксинира поне 60% от населението. Ангел Кунчев не очаква обаче да бъде постигнато 90% покритие, което би било най-доброто. Здравният инспектор отхвърли теориите и притесненията за вредност на ваксините.

Той добави, че ваксината се разработи толкова бързо, за да имаме достъп до нея, когато е необходима, но и никой не прави компромис с фазите на изследване. Съкратени са повечето административни срокове, но не е фазите на изследване. Това, че някои компании са се справили по-бързо от други, се дължи на предварителната подготовка с разработки за други коронавируси.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети