Ако бутаниците по магазините продължат, ще има строги мерки и за тях

DenNews.bg
07.12.2020
размер на текста:

Опашки, бутаници въпреки противоепидемичните мерки. Това се вижда по големите магазини в цялата страна. Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше и от коледния базар в градинката пред Народния театър в София.
"Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях“, коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV. "Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?", възмути се Ангел Кунчев.
Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени. "Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа", коментира още Кунчев.

Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията. Ако мерките дадат резултат, отваряме първо детските градини и яслите. "Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим", каза той. Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. "Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората", каза той. Главният държавен здравен инспектор заяви, че в момента се наблюдава лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят. "В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект", коментира Кунчев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети