Експерти от холандския щаб за борба с коронавируса получиха смъртни заплахи

DenNews.bg
04.12.2020
размер на текста:

 Няколко учени, които съветват холандското правителство в борбата с коронавируса, са получили заплахи, съобщава местна медия, цитирана от АФП.

Експерти от научната комисия OMT са открили заплашителни писма в пощенските си кутии, според новинарския сайт Nu.nl. Андреас Вос от комисията коментира пред сайта, че е бил наречен "ужасна маймуна" и му е казано "да се връща в Германия" в адресирано до него писмо.

Друг експерт, Дидерик Гомерс, заяви, че един от колегите му е под полицейска охрана заради "сериозни заплахи".

Други членове на комисията коментираха пред сайта, че не желаят да говорят пред медиите за коронавируса заради заплахите. От началото на пандемията в Нидерландия някои групи се обявяват против ограниченията в борбата с коронавируса. Но към момента не е установена връзка между протестиращите и заплахите. Нито един от членовете не е говорил за възможния източник на оправяните заплахи.

През октомври шефът за борба с тероризма публикува документ, в който предупреждава за потенциално насилие вследствие "комбинация от екстремистка идеология, възможни психо-социални и психически проблеми и мерките във връзка с коронавируса".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети