Първият ТИР с вода за Хърватия тръгна от склад на БЧК, утре изпращаме и самолети с легла

DenNews.bg
31.12.2020
размер на текста:

Първият ТИР с минерална вода в помощ на пострадалите след силното земетресение в Хърватия тръгна днес от склад на Българския червен кръст. Припомняме, че искането за доставка на минерална вода бе отправено от Хърватия.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов присъства на изпращането на камиона, който беше натоварен днес от складовете на Българския червен кръст в село Лозен.

Борисов посочи, че след Нова година ще отпътуват още 3 тира с вода и допълни, че с координацията на БЧК се осигуряват също легла и радиатори за пострадалите.

Със заповед на министъра на отбраната два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на Военновъздушните сили ще извършат специализирани полети за транспортиране на хуманитарната помощ.

Има готовност полетите до международното летище в Загреб да бъдат извършени утре, 1 януари 2021 г.

Контейнерите с първите легла и радиатори от пратката пристигнаха тази сутрин в 16 транспортна авиогрупа "Враждебна", за да бъдат натоварени на самолетите. Два полета трябва да доставят общо 500 легла и 100 радиатора.

 

Припомняме, че правителството отпуска 100 000 евро финансова помощ за две емблематични сгради в Хърватия, които са разрушени след силното земетресение, и които са свързани с българската история.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети