Празнуваме втория ден на Рождество Христово и Деня на бащата

DenNews.bg
26.12.2020
размер на текста:

 Празнуваме втория ден на Рождество Христово и Деня на бащата. Православната църква го отбеляза с тържествени богослужения в храмове в цялата страна.


Празничният ден се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в прослава на Дева Мария. Почита се и благородният Свети Йосиф Обручник, на чиито грижи били поверени Дева Мария и Богомладенеца Христос. На този ден празнуват всички с името (имената) Дарина, Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф

 

В народния календар това е време, което да прекараме със семейството. Близки, роднини и съседи се събират край трапезата. Коледарите отделят от събраните дарове за благоденствието на селото - за читалището или църквата например.


Именно днес според народните поверия се оглеждаме в хората близо до нас, обръщаме се към семейството и честваме Живота. Традицията е наложила това да се случва на масата.


Обилната трапеза, времето, прекарано със семейството, уюта на дома - вторият ден на Коледа може да се определи като един от най-положителните за българина. В този ден работата е табу.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети