Има ранени при ракетна атака срещу посолството на САЩ в Ирак

DenNews.bg
21.12.2020
размер на текста:

Най-малко осем ракети "Катюша" са паднали вчера в силно укрепената "Зелена зона" в Багдад при атака, чиято мишена е била посолството на САЩ. Нападението причини незначителни щети на комплекса на дипломатическата мисия, съобщиха иракската армия и посолството, цитирани от Ройтерс.
Иракската армия посочи в изявление, че "незаконна групировка" е изстреляла осем ракети, допълва БТА.
Повечето от тях са улучили жилищен комплекс и пропускателен пункт в зоната, нанасяйки щети на сгради и автомобили, и ранявайки един иракски войник, се казва в изявлението на армията.
Сирени за тревога се задействаха в посолството на САЩ, чийто комплекс се намира в "Зелената зона", където са разположени правителствени сгради и чуждестранни дипломатически мисии.
Една от ракетите е била отклонена от противоракетната система, каза служител на силите за сигурност.
Американското посолство осъди атаката и призова иракските политически и правителствени лидери да вземат мерки за предотвратяване на подобни атаки и за привличане към наказателна отговорност на извършителите.
Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че при нападението е ранен най-малко един цивилен иракчанин и пожела на ранените скорошно възстановяване.
Американски представители обвиняват подкрепяна от Иран милиция за редовните ракетни атаки срещу обекти на САЩ в Ирак, включително на посолството в Багдад. Засега нито една от известните проирански групировки не е поела отговорност за атаката, отбелязва Ройтерс.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети