Бивш губернатор на мексиканския щат Халиско бе застрелян в тоалетната

DenNews.bg
19.12.2020
размер на текста:

 Бивш губернатор на мексиканския щат Халиско беше застрелян в тоалетната на ресторант в морския курорт Пуерто Валярта, предаде Ройтерс.

Представители на щата съобщиха, че бившият губернатор Аристотелес Сандовал е бил застрелян в гръб от неидентфициран нападател, докато охраната му се намирала отвън. Последвала престрелка, докато бодигардовете го отвеждали в болница.

Мандатът на Сандовал като губернатор премина под знака на картела Халиско Ново поколение, местна престъпна група, която стана една от най-влиятелните в Мексико, оставяйки след себе си смърт и конфликти, отбелязва Ройтерс. Днес картелът си съперничи с картела Синалоа на намиращия се в затвора Хоакин Гузман за контрола над голяма част от търговията с наркотици в Мексико, както и от Мексико за САЩ.

Прокурорът Херардо Октавио Солис заяви, че 46-годишният Сандовал е бил в ресторанта в центъра на Пуерто Валярта заедно с още трима души. Той бил застрелян към 1:40 след полунощ, когато отишъл до тоалетната. Един от 15-те му бодигардове бил ранен сериозно при престрелката.

Прокурорът добави, че ресторантът е "манипулирал" местопрестъплението, като почистил отпечатъци и премахнал охранителни камери, в опит "да избегне правосъдието". Според следствието в нападението са замесени 8 до 10 души, но не е ясно кой носи отговорността. Представител на федералните власти заяви, че има подозрения за участие на картела Халиско Ново поколение.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изказа съболезнования и обеща да изправи извършителите пред съда.

Мандатът на Сандовал като губернатор на Халиско започна с кървав сблъсък с картела, след като щатският министър на туризма беше застрелян в столицата Гуадалахара. Последваха и други убийства и сблъсъци. Според властите бандата е подкупила хиляди полицаи, докато разширявала постепенно влиянието си в Мексико. През 2015 г. властите опитаха неуспешно да заловят шефа на картела Немесио Осегура, но той остава на свобода.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети