„Грийнпийс“ подари на министър Петкова елха, уркасена с пепел и прах, които дишат в Гълъбово

DenNews.bg
18.12.2020
размер на текста:

Снимки: Иван Дончев/Грийнпийс

Активисти на „Грийнпийс" – България символично пренесоха коледната атмосфера на град Гълъбово пред Министерството на енергетиката. В навечерието на светлия празник те напомнят на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух е не просто подарък, а право на всички български граждани, включително в сърцето на българската въглищна индустрия.

Това е втори „коледен подарък", който организацията прави на институциите заради лошото качество на въздуха. Първият е преспапие с мръсен въздух от София за кмета на града и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, което ще ѝ бъде поднесено на 22 декември.

В духа на предстоящия празник, на енергийното ведомство беше поднесена елха, „украсена" с прах от Гълъбово. Коледното дърво е изработено от естествени материали, като посипаните по клоните му частици прах са специално фиксирани, за да се предотврати разпиляването им.

„Така изглежда не само Коледа в Гълъбово – така изглежда ежедневието на хората в града. Те често се оплакват, че буквално „вали" пепел, която покрива всичко в дворовете им. Гълъбово заслужава чист въздух, добро здраве за своите жители и по-добро бъдеще", каза Ангел Бондов, координатор на работата на „Грийнпийс" - България с местни общности в региона.

Градът се намира в сърцето на Маришкия басейн, център на въглищната енергетика на България, и в непосредствена близост до свързваната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел", една от най-старите и най-замърсяващите централи в страната. Гълъбово често попада под черни пелени от дим от комините на старата инсталация или под облаци прах от неподдържаното депо за отпадъци на централата. Освен това районът на Гълъбово е единственото място в Европейския съюз с наднормено замърсяване със серен диоксид – токсичен газ, резултат от горенето на въглища. Миналата година Европейската комисия дори предяви иск срещу България за трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на този замърсител в Югоизточна България, където е съсредоточена въглищната индустрия у нас.

В опит да намали разходите си ТЕЦ „Брикел" дори направи заявка за замяна на част от горивото си с отпадъци и биомаса след нерегламентирана процедура за експерименталното им изгаряне, проведена със съдействието на Министерството на околната среда и водите. Единствено благодарение на упоритите усилия на гражданите, които участваха активно в публичната консултация и протестираха, централата се отказа от намерението да гори отпадъци. Продължаващите проблеми на града обаче показват, че предизвикателството е много по-голямо от замяната на горивото.

ТЕЦ „Брикел" трябваше да затвори още през 2010 г., но липсата на алтернатива за работните места на няколкостотин работници и за отоплението на град Гълъбово остави централата да работи. Десетилетие по-късно тези въпроси все още нямат решение, а последствията понасят жителите на града.

„Това се случва със съдействието на Министерството на енергетиката, което от години отказва да признае, че епохата на въглищата е към своя край. Министър Теменужка Петкова продължава да прави нереалистични обещания, въпреки очевидните последствия за здравето на хората, околната среда и климата и въпреки развитието на технологиите за производство на възобновяема енергия. Затова правителството губи ценно време, вместо да планира трансформация на енергийната система, която да бъде справедлива за заетите в сектора и да създаде диверсифицирана икономика, устойчива на бъдещи сътресения," каза Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия" в „Грийнпийс" – България.

Фондът за справедлив преход и Механизмът за възстановяване и устойчивост са финансови ресурси на Европейския съюз, които предоставят именно такива възможности. За да имат дългосрочно устойчив ефект такива инвестиции обаче, Министерството на енергетиката има нужда от визия, която отговаря на днешните реалности и подготвя за бъдещите предизвикателства.

Накрая на демонстрацията представители на министерството приеха елхата във фоайето на сградата с обещание да я предадат на министър Петкова. Активистите на „Грийнпийс" оставиха и два комплекта предпазни средства за максимална защита при пренасянето на елхата, тъй като въглищният прах може да съдържа опасни вещества.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети