Първата ваксинация срещу COVID-19 у нас ще обхване 5000 души

DenNews.bg
18.12.2020
размер на текста:

Ваксинирането срещу коронавирус у нас ще започне в 6 болници, списъците с изразилите готовност да се ваксинират вече са готови, а началото ще бъде поставено с 5000 имунизации.
Това посочи държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.
Припомняме, че вече Европейската комисия обяви, че най-вероятно ваксинациите в Европейския съюз ще започнат на 27-29 декември, тъй като на 21-ви се очаква получаване на разрешението за използването им.
Ваксинациите трябва да започнат едновременно във всички страни от ЕС.
Днес Кунчев посочи, че България има готовност за първите ваксинации, но масовата имунизация ще започне от януари.

"Предстои заседание на Националния ваксинационен щаб, който да определи конкретната дата. Тя е от 27 до 29 декември. На 24 декември от Брюксел тръгват всички камиони, които разнасят ваксината едновременно към всички страни. Заради разстоянията в Холандия ще стигне за 2-3 часа, а при нас - за над 24. Вероятността да пристигнат в България точно на Коледа - на 25 декември, е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да чакат в София. В преговори сме с фирмата. Бихме искали да има втора точка в Бургас, това ще ни улесни. Засега те казват, че ще могат да покрият само една точка във всяка страна", обясни Ангел Кунчев.
"Броят е малко символичен. С тези 5000 дози не можем да постигнем кой знае какъв ефект", призна главният здравен инспектор и уточни, че след Нова година - в първата седмица на януари, "получаваме разликата до 62 000 - квотата за месец декември, а големите количества са от февруари нататък".
Той обясни, че няма данни кой ще бъде първият ваксиниран и остави крайното решение на ръководителите на шестте болници. Ангел Кунчев все пак си позволи да отправи препоръка, като добави: "Хубаво е първият ваксиниран да е знаково лице".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети