Четирима медици са уволнени заради скандалния случай с родилката от Ямбол

DenNews.bg
17.12.2020
размер на текста:

 Уволнени са лицата, извършили преглед на родилката от Ямбол, която обиколи 4 болници в три града, за да роди, съобщават от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"- Стара Загора.

В болницата е направена вътрешна проверка. От видеонаблюдението, както и от обясненията на дежурния екип - акушер-гинеколог и акушерка, станало ясно, че на бременната жена след пристигането ѝ в лечебното заведение е извършен клиничен и инструментален преглед в 03:15 часа на 11 декември.

При прегледа се установява липса на родилна дейност и наличие на нормално състояние на плода, с ясни тонове. След приключване на прегледа на родилката е разяснено, че в момента не се налага спешно приемане, което може да се осъществи при необходимост в избрана от нея болница или да постъпи в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница, но след края на започнало в момента раждане на друга родилка. Жената не е заявила намеренията си.

Пристигането на родилката на територията на Университетска болница и напускането ѝ е видеодокументирано. Независимо от това, лицата, които са извършили прегледа на бременната жена и нейното здравно обслужване, са освободени от работа, считано от 18.12.2020 г. поради неизпълнение на задълженията си, посочени в Правилника за дейността на лечебното заведение, уточняват от ръководството на болницата.

От медийните публикации станало ясно, че родилното отделение в областната болница на гр. Ямбол е с преустановена работа от няколко дни, но такава информация не е подадена по съответния ред до лечебните заведения в съседните области. УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" също не е информирана за това обстоятелство.

Бременната жена е посетила АГ кабинет към областната болница в Ямбол вечерта към 0 часа на 11.12.2020 г. и независимо от това преглед не е извършен, а родилката е била насочена без никаква документация към Унииверситетската болница в Стара Загора.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети