Лекарите са против разхлабване на мерките преди празниците, за да не я оплескаме още повече в болниците

DenNews.bg
15.12.2020
размер на текста:

Българският лекарски съюз е против облекчаване на мерките срещу COVID-19 преди празниците. Това заяви д-р Иван Маджаров, директор на съсловието.
По думите му трябва да задържим темпа на запълване на болниците и на интензивните отделения, за да не падне качеството на здравните услуги още повече и "да не стане като през пролетта в Италия, където лекари трябваше да избират на кого да изключат апарата за дишане, за да го включат на друг".

По-рано днес за това призоваха и други представители на медиците, а здравният министър също обяви, че не е склонен да разхлабва мерките. В края на ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че на 21 декември, а даже и преди това ще има поетапно разхлабване. Маджаров от своя страна допълни, че с наложените рестрикции, които засега важат до 21 декември, е удържан натискът към болниците и предупреди, че ако има разхлабване, след Нова година отново може да има случаи като преди хора със затруднено дишане да качат в линейки и да няма къде да бъдат настанени. "Няма я тази лавина, която заливаше всички", посочи той за моментното състояние. Директорът на БЛС заяви, че лекарите приветстват решението антигенните тестове да бъдат приравнени до някаква степен към PCR-ите, тъй като те са от съществено значение за бързото идентифициране на болните.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети