Още легла за пациенти с COVID-19 в общинската болница в Дупница, частната е в готовност, от тази вечер започва работа триажният кабинет

DenNews.bg
06.11.2020
размер на текста:

Среща във връзка със състоянието на болничните заведения в Дупница и готовността им да приемат пациенти с коронавирус, ако броят им продължи да се увеличава, обсъдиха на среща днес в Община Дупница зам.-кметът Крум Милев, шефът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков, д-р Крум Бонев от общинската болница, а от частната болница в града нямаше представител, но се включиха онлайн в заседанието. Срещата бе по искане на кмета инж. Методи Чимев, който обаче нямаше как да присъства, след като се оказа също с коронавирус.
"Целта бе не само да се запознаем със ситуацията в болниците, но и да обсъдим организацията и начина на работа. Триажният кабинет е напълно готов и обзаведен и още тази вечер отваря врата. Много е важно да се знае, че там ще бъдат преглеждани само и единствено пациенти със симптоми на COVID-19, след което ще получават насоки за последващи действия. Финансирането е изцяло от бюджета на Община Дупница, като се започне от ремонта, който направихме до заплащане на медицинския персонал. При необходимост Община Дупница има готовност да подсигури и частна линейка. Д-р Величков ще осигури за нуждите на триажния кабинет още днес 200 броя антигенни тестове. С д-р Бонев се уточнихме, че каквото е необходимо, както за болницата, така и за кабинета - може да ни търсят денонощно", обясни Милев.
"Много важно бе да обсъдим и най-вече да се вземат конкретни решения за организацията на работа и взаимодействието между двете болници, което бе направено. Общинската болница разполага от вчера с 35 легла за хоспитализиране на хора с коронавирус, и е с готовност да разкрие още 11 легла. Частната болница е с 25 легла и с готовност за още толкова при нужда", допълни зам.-кметът, който е и председател на общинския кризисен щаб.
"Към момента имаме 25-има лежащи, от които 22-ма положителни с Ковид 19. За съжаление един пациент на 50-години почина тази нощ. Имаме 7 сестри, 4-ма лекари и 2 санитарки положителни проби. Не е тайна, че сме под критичния минимум откъм персонал. Триажният кабинет ще отвори врата днес в 20 часа, като ще има възможност на място по преценка да се правят бързи тестове, респективно, ако са положителни да се правят PCR-тестове. Ще работи в почивните дни денонощно. Благодаря на Общината за пълното съдействие по този кабинет и по финансирането му, защото ще бъде от огромна помощ и за гражданите и за медиците", коментира д-р Бонев.


"На партера на общинската болница в сградата на бившата Военна болница ще бъде денонощен неотложен детски кабинет. Неотложният кабинет за останалите пациенти остава само при колегите в другата болница, които ще поемат всички, включително и тези от ползващите досега неотложното звено в общинската болница. До 15 ноември няма да се приемат пациенти в детско отделение на общинската болница, а ще бъдат насочвани към частната болница, където поемат и хирургия. Отворени при нас остават отделенията по неврология, вътрешно, АГ, психиатрия и кардиология", уточни д-р Бонев. "Отправям апел към всички - спазвайте правилата, нека бъдем отговорни към всички", заключи д-р Величков.
Телефон на триажен кабинет: 0879 523 576

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети