Спасиха 4-годишно дете изпод руините 91 часа след труса в Измир

DenNews.bg
03.11.2020
размер на текста:

 Четиригодишно дете е било извадено живо от спасителите в Измир изпод руините на напълно разрушена сграда 91 часа след земетресението в петък, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
"Намерихме детето в кухнята", каза служител от екипите за търсене и спасяване. Стоеше здраво в триъгълника на живота, който се образуваше в лъча до пералнята и съдомиялната машина. Няма фрактура."
Малката Айля Гезгин бе спасена от разрушенията, след като вчера, след 65 часа прекарани под развалините, спасителите извадиха и тригодишната Елиф Перинчек. Нейна снимка, на която здраво стиска палеца на своя спасител, се превърна в символ на надежда и на волята за живот след разрушителния трус, е водеща тема на турския печат тази сутрин.

Броят на жертвите от земетресението с магнитуд 6,9 в Егейско море, което разтресе Турция и Гърция в петък, достигна 100 души, а ранените са близо хиляда. Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че 98 души са загинали в западния турски град Измир. Двама тийнейджъри са починали и на гръцкия остров Самос, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.
Това е най-смъртоносното земетресение в Турция от близо десетилетие, отбелязва агенцията. 17 сгради се срутиха в Измир, а хиляди други понесоха щети при труса.

Вчера сутринта от отломките на напълно рухнал жилищен блок бе извадена жива тригодишната Елиф Перинчек. Малката е успяла да се спаси благодарение на паднал върху нея стол, който й осигурил жизнено пространство. За спасяването на момиченцето разказа пожарникарят Муаммер Челик, чийто палец детето стискаше здраво през цялото време.
"Героят тук е Елиф. Ако тя не беше хванала пръста ми, щях да си помисля, че е мъртва и да я покрия с одеяло", споделя Челик. Той добави, че е замръзнал на място, когато е усетил, че малката Елиф го стиска за палеца. "Започнахме да плачем. Всичко заедно плакахме", разказва още спасителят.

 

"Елиф: Името на чудото", озаглавява материала си по темата и в. "Йеничаг". Изданието отбелязва, че преди момиченцето от рухналата сграда над 20 часа след земетресението са били извадени живи и майка му и двете му 10-годишни сестри близначки. Седемгодишният брат на момиченцето обаче не е оцелял, отбелязва "Сонсьоз".
В. "Милят" посочва, че малката Елиф е стискала в продължение на часове пръста на своя спасител. "Божие чудо", озаглавява публикацията си за спасяването на детето вестника. Пожарникарят, спасил момиченцето, е разказал пред изданието, че преди да стане ясно, че малката е жива, баща й споделил, че е подготвен за всичко.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети