Президентът на Бразилия: Казвам ви, няма да си поставя ваксина!

DenNews.bg
27.11.2020
размер на текста:

 Президентът на Бразилия Жаир Болсонару съобщи, че няма да си сложи ваксина срещу коронавируса, дори и ако бъде одобрена от правителството му, информира АФП.

"Казвам ви, няма да си поставя ваксина", заяви той във видеоклип, качен в социална мрежа. "Това е мое право", добави той. Бразилия потвърди повече от 170 000 починали от коронавирус. Само САЩ имат повече жертви.

Бразилският лидер е критикуван за действията си в борбата с пандемията. Той омаловажава вируса, против е ограничителните мерки и непреклонно промотира лекарството хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, въпреки че проучвания показват, че е неефикасно.

Самият Болсонару преболедува вируса в началото на юли, както и повече от половината му кабинет през последните месеци. Във видеото бразилският държавен глава каза, че веднага щом здравният регулатор издаде разрешение правителството ще започне закупуването и разпределението на ваксините за тези, които искат.

Болсонару е сигурен, че бразилският парламент няма да направи имунизацията задължителна.

Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети