СЗО излезе с препоръки за повече физическа активност по време на пандемията

DenNews.bg
26.11.2020
размер на текста:

До 5 милиона смъртни случая годишно биха могли да бъдат предотвратени, ако населението е по-активно. Във време, когато много хора са обвързани с дома поради COVID-19, новите насоки на СЗО за физическа активност, стартирали днес, подчертават, че всеки, независимо в коя възрастова група да бъде физически активен и че всеки вид движение е от значение.

Новите насоки препоръчват поне 150 до 300 минути умерена до енергична аеробна активност на седмица за всички възрастни, включително хора, живеещи с хронични заболявания или увреждания, и средно 60 минути на ден за деца и юноши.

Статистиката на СЗО показва, че всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не получават достатъчно физическа активност. В световен мащаб това се оценява на 54 милиарда щатски долара за пряко здравеопазване и още 14 милиарда щатски долара за загуба на производителност.

Насоките насърчават жените да поддържат редовна физическа активност през цялата бременност и след раждането. Те също така подчертават ценните ползи за здравето от физическата активност за хората, живеещи с увреждания.

Възрастните (на възраст 65 или повече години) се препоръчват да добавят дейности, които подчертават баланса и координацията, както и укрепването на мускулите, за да се подобри здравето.

Редовната физическа активност е от ключово значение за предотвратяване и подпомагане на управлението на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак, както и за намаляване на симптомите на депресия и тревожност, намаляване на когнитивния спад, подобряване на паметта и повишаване на здравето на мозъка.

„Да бъдеш физически активен е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието - може да помогне да се добавят години към живота" каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебреесус. „Всяка крачка има значение, особено сега, когато управляваме ограниченията на пандемията COVID-19. Всички трябва да се движим всеки ден - безопасно и креативно. “

Цялата физическа активност е от полза и може да се извършва като част от работата, спорта и отдиха или транспорта (ходене, каране на колело и колоездене), но също и чрез танци, игри и ежедневни домакински задачи, като градинарство и почистване.

„Физическата активност от всякакъв вид и всякаква продължителност може да подобри здравето и благосъстоянието, но повече винаги е по-добре“, казва д-р Рудигер Крех, директор на отдел "Промоцията на здравето" към Световната здравна организация..

„Тези нови насоки подчертават колко е важно да бъдем активни заради нашите сърца, тела и умове и как благоприятните резултати са от полза за всички, от всички възрасти и професииСЗО“, каза д-р Фиона Бул, ръководител на отдел за физическа активност, който ръководи развитието нови насоки на СЗО.

СЗО насърчава страните да приемат глобалните насоки за разработване на национални здравни политики в подкрепа на Глобалния план за действие на СЗО за физическа активност 2018-2030. Планът беше съгласуван от глобалните здравни лидери на 71-ата Световна здравна асамблея през 2018 г. за намаляване на физическото бездействие с 15% до 2030 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети