Управляващите не събраха подкрепа за избори за Велико народно събрание и нова Конституция

DenNews.bg
25.11.2020
размер на текста:

Управляващите не можаха да съберат нужната подкрепа за своя проект за провеждане избори за Велико Народно събрание, който изненадващо беше гледан днес, прекъсвайки гласуването на бюджета. Със 111 гласа "за“, 93 - "против" и 8 - "въздържали се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ, с което можеха да бъдат направени промени в Конституцията.

Съгласно чл. 160 от основния закон Народното събрание може да реши да се произведат избори за ВНС с мнозинство две трети от общия брой на депутатите, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 гласа.

Спорният проект на ГЕРБ, който срещна силен обществен отпор, беше обявен на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати. Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести, като тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че ако бъде прието, веднага ще подаде оставка. Недоволните граждани обаче отхвърлиха това като неприемливо и настояха за оставка.

Сред предложенията на ГЕРБ бяха намаляване на народните представители от 240 на 120 и при ВНС броят им да бъде намален - от 400 на 280.


Гласуването беше предшествано от горещи дебати в пленарната зала, в която управляващи и опозиция влязоха в нов остър сблъсък.

 

По-рано днес от БСП заявиха, че виждат политически блъф на ГЕРБ в промените за нова Конституция.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети