Десни екстремисти с полицейски униформи аут от германските служби

DenNews.bg
25.11.2020
размер на текста:

Десет служители са отстранени от германската полиция след разкриване на поредната онлайн чат група, използвана за споделяне на дясно екстремистко съдържание в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщи вчера представител на местните власти, цитиран от ДПА.
За съобщенията, разпространявани в група в приложението УотсАп, съставена от 15 участници, се смята, че могат да бъдат квалифицирани като престъпни деяния, заяви вътрешният министър на провинцията Херберт Ройл.
Той описа съдържанието като "силно ксенофобско и нечовешко".
Това е поредният подобен случай, появил се сред полицията в германската провинция с най-многобройно население.
Броят на служителите в структурите за сигурност в провинция Северен Рейн-Вестфалия, за които се появяват подобни твърдения нарасна до 191 от разкриването на първите десни чат групи през септември.
Ройл даде примери за естеството на съдържанието, споделяно при най-новите случаи, включително снимка на арабин, заснет през оптически прицел на пушка и коментар на атаките от март 2019 г. в Крайстчърч, който гласи: "Прекалено много пропуснати мишени".
Изпратени са също безкрайно много снимки на Хитлер и антисемитски коментари.

В провинцията са претърсени 17 адреса, включително в градовете Есен и Мюлхайм ан дер Рур, и са иззети 606 електронни устройства за съхранение на данни.
В акцията са задействани 160 полицейски служители.
Девет от заподозрените са заплашени от обвинения за език на омразата и използване на символи, забранени от германската конституция.
Групата в УотсАп е създадена през 2015 г. и използвана от полицейски служители, които са били членове на боулинг клуб.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети