Капитан от елитно звено на US баретите чака присъда за шпионаж

DenNews.bg
19.11.2020
размер на текста:

Бивш капитан от "зелените барети" - елитно звено на американските специални части, се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Франс прес.
Присъдата срещу 45-годишният Питър Рафаел Дзибински Дебинс се очаква да бъде прочетена на 26 февруари 2021 г. и да бъде доживотна.
Дебинс призна, че е предал доверието на тази страна и е предоставял чувствителна информация за националната сигурност на руснаците, се казва в съобщение на зам.-министъра на правосъдието Джон Димърс.
Дебинс, който е роден в САЩ от майка рускиня, е бил вербуван от Москва още преди да влезе в армията, смята американското правосъдие.
През 1997 г. Дебинс получава кодово име от агентите на руското разузнаване и подписва документ, удостоверяващ, че желае да служи на Русия, според американското министерство на правосъдието.
По-късно Дебинс бил насърчен да се присъедини към американските специални части, в които получава чин капитан.
Според американското правосъдие, бившият офицер от специалните части е виновен в предоставянето на поверителна информация на Русия.
Той дал на агенти на руското разузнаване имената на свои колеги от специалните части и информация за тях, за да могат руските агенти да преценят дали да търсят контакт с тях, ако сметнат, че те са готови да сътрудничат на руското разузнаване.
Според обвинителния акт, бившата "зелена барета" Дебинс е бил на служба в Германия, после в Азербайджан и е имал високо ниво на достъп до класифицирана информация.

Последният му контакт с Русия, споменат в обвинителния акт, е от 2011 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети