Пашинян обяви за изчезнали стотици арменски войници

DenNews.bg
16.11.2020
размер на текста:

 Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че стотици арменски военнослужещи остават изчезнали в резултат на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах.

"Надяваме се да намерим някои от тях живи. Вчера намерихме ранен войник, който преди това беше обявен за мъртъв", каза Пашинян по време на онлайн пресконференция, цитиран от руските медии.

Той добави, че размяната на затворници ще започне, след като двете страни приключат процеса на размяна на телата на всички загинали в бойните действия. Пашинян изрази надежда, че в Армения ще бъде обявен ден на национален траур след приключване на размяната на тела.

По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2 300 свои войници в последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах, докато Азербайджан все още не е разкрил своите военни загуби.

Изявлението на Пашинян идва няколко дни след като той се съгласи да изтегли арменските сили от Нагорни Карабах, както и да предаде редица територии на Азербайджан, в съответствие с мирното споразумение между Баку и Ереван, постигнато с посредничеството на Русия, което влезе в сила на 10 ноември.

Съгласно споразумението Азербайджан и Армения ще спрат на сегашните си позиции и ще разменят затворници, а почти 2000 руски миротворци ще бъдат разположени в Нагорни Карабах. Русия вече е изпратила над 1100 мироопазващи сили в региона, заедно с 1 168 броя военно и помощно оборудване.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети