Вътрешният министър: Пенсионерите ще бъдат предупреждавани, ако пазаруват извън определеното им време

DenNews.bg
13.11.2020
размер на текста:

Глоби ще се налагат, едва след като се отправени няколко предупреждения към определено лице. Това увери вътрешният министър Христо Терзийски пред Нова телевизия на въпрос дали ще бъдат санкционирани възрастните хора, отишли до магазина за хранителни стоки и аптеките във време извън разрешения за тях коридор за пазаруване, който е между 8 и 10 часа.
"Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите", обясни той.

Относно заповедта на здравния министър за "зелен коридор" за пенсионерите, Терзийски заяви, че охраната в магазина няма право да ни иска лични карти. Министърът няма и информация за сигнали, че възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10 часа.
"Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина", увери вътрешният министър.

По думите му, за последните 10 дни полицаи са издали над 10 000 предупреждения на хора, че не спазват противоепидемичните мерки. Има и 644 осъдени, че нарушават наложената им карантина като 2-3 от присъдите са ефективни и нарушителите са в затвора.

"Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи", каза Терзийски.
Според него мерките на правителството имат за цел да защитят живота и здравето на гражданите, но и икономиката да не спира, тъй като в държавата трябва да се събират приходи.
Вътрешният министър каза още, че 1350 са болните от коронавирус полицаи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети