Влизането в Испания само с отрицателен PCR тест

DenNews.bg
12.11.2020
размер на текста:

Испания реши да изисква от всички пътници от страни с висок риск на разпространение на заразата да представят при влизането си на испанска територия отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, предадоха световните агенции. Високорискови са страните, оцветени в червено на европейската епидемиологична карта.

PCR тестът ще се изисква не само на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, обяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Тестът трябва да бъде направен в акредитирана лаборатория. Съществува и вариант влизащият в страната да се подложи на тест за антиген на летището, но ако е положителен, няма да бъде допуснат.
Испания ще прибегне до критериите на ЕС, за да определи кои страни са високорискови, поясни здравното министерство на страната. Основният референтен показател ще бъде броят на заразените на 100 000 жители за последните 14 дни.
Съгласно системата в ЕС високорискови са страните със 150 и повече случая на зараза на 100 000 души за последните 14 дни. Взима се също предвид и процентът на положителните тестове спрямо общия брой на извършените тестовете и ако той надхвърля 4 процента, страната също е високорискова.

Всяка седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията публикува карта на която разделя европейските държави на три цвята: зелен, оранжев и червен , в зависимост от това дали тези прагове са надвишени. Както обясни министър Ила, PCR тестът ще бъде необходим за пътници от страни в червено.

В последната публикувана карта всички страни в Европа са в червено с изключение на Норвегия и Финландия и някои части на Гърция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети