80% от учителите и директорите искат да се мине към онлайн обучение

DenNews.bg
11.11.2020
размер на текста:

79,4% от учители и директори от цялата страна искат да се мине временно на електронно обучение. Това се казва в позиция от синдиката, която е подписана от председателя д-р Юлиян Петров.
Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" следи актуалната обстановка в образователните институции, наличието на болни, карантинирани и учители в отпуск. Ситуацията е сложна, специфична и различна за всяко училище и детска градина, също и за всяка община и област в България. Националният отраслов съвет не взе централно решение, като предприе диференцирания подход и остави всяко училище и всяка детска градина да предприема локални решения.

От синдиката смятат, че присъственото обучение е и ще си остане най-ефективната, и при редовна обществена и здравно-епидемиологична ситуация в страната това е единствената възможна алтернатива. Но от месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване в образователната система, е по-скоро аварийно. В момента имаме затворена здравна система, лични лекари, които лекуват дистанционно и образователни институции, които работят. При превключване към дистанционен режим, при болни, отсъстващи учители, които са под карантина, има изискване да се съгласува с родителите и техните организации преминаването в дистанционна организация. Това според българските учители не е ефективна и справедлива мярка.

Над 70 процента от родителите искат присъствено обучение сега, но какви са възможностите на образователните институции и какво мислят и чувстват българските учители? За тази цел синдикатът "Образование" е попитал учители и директори: "Смятате ли че в така създалата се пандемична обстановка образователните институции трябва да работят в редовна форма или трябва да преминат в електронно обучение от разстояние?".

79,4 процента от анкетираните педагогически специалисти - учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76,8 процента смятат, че училищната среда е опасна за работа.
До момента респондентите са 4270 учители и директори, информират от учителския синдикат. И уточняват, че аргументите за това са много - в момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори.

Много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици. Много от работещите учители и директори, заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално.

При изследването се е установило, че в 10 процента от образователните институции няма щат за медицинско лице, но още 25 процента също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като те се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.
"При тази ситуация все по логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние. Такова решение ще бъде за пазене на живота, здравето и оцеляването на българските учители и директори", коментират от синдиката.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети