Септември тази година се оказа най-топлият в историята

DenNews.bg
07.10.2020
размер на текста:

Септември е бил най-топлият в световен мащаб, сочат данните на метереологичната служба Коперник, цитирана от BBC

Времето е било с 0,05 градуса по-горещо от септември миналата година, което е рекорд.

Учените казват, че това е ясна индикация за  температурите, повишени от емисии от човешкото общество.

Коперник, която работи по програма за аблюдение на Земята в Европейския съюз, заяви, че температурата в Сибирската Арктика продължава да бъде далеч над средното ниво.

. Тази година се очаква също да се превърне в най-топлата в Европа, дори ако оттук нататък температурите се охладят малко.
Повишената температура в световен мащаб допринесе за рекордни горски пожари в Калифорния и Австралия, а също така спомогна за достигането на най-горещия записан ден - изгарящите 54.4C (130F) в Долината на смъртта.
Повишаването на температурите имя прька връзка и с проливните дъждове, които заляха южната част на Франция с повече от половин метър дъжд на ден.

Météo-France, френският офис, заяви, че такъв порой се случва веднъж на 100 години , а те са имали по два на месец. Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени в Коперник, заяви пред BBC News: "Някои от тези събития са необикновени - въпреки че не трябва да създаваме фалшиви очаквания, че температурите ще се повишават всяка година.

„Климатът и времето са силно променливи. Но предвидихме, че подобен род събития ще се случат, предвид нашия ефект върху климата. ", допълни тя.

Рекордите за времето винаги се променят, но метеоролозите казват, че са обезпокоени от някои от новите крайности.
Великобритания също не бе подмината от температурните промени и имаше шанса да се радвана най-слънчевата си пролет. ; Август видя рекорден брой дни, надхвърлящи 34C; а град Рединг издържа най-влажния си период от 48 часа.

Ед Хокинс от университета в Рединг отново припомни „Казваме това от десетилетия - все повече парникови газове ще водят до все повече и повече затопляне.“
"Един градус повишаване на температурите е вредно за някои хора, както видяхме, два градуса саопасни, а три градуса още по-опаснк, коментира още Ед Хокинс.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети