Проф. Минеков отива в Брюксел да запознае евродепутатите с корупцията в България

DenNews.bg
05.10.2020
размер на текста:

Днес, 5 октомври, в 16:30 часа (17:30 часа българско време) пред централния вход на Европейския парламент в Брюксел, група българи, сред които проф. Велислав Минеков от Отровното трио, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове. Всички българи, живеещи в Белгия, Германия и Холандия, които имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията на Отровното трио да информира евродепутатите преди началото на заседанието на ЕП, казаха от Отровното трио.
В ЕП предстои сесия, на която ще бъде обсъдено върховенството на закона в България. "Възнамерявам да извършва някои предателства не към родината, а по отношение на управляващата ни мафия. Сега ще видите на какво съм способен”, подчерта проф. Минеков преди да замине за Брюксел.
На 30 септември Европейската комисия представи пред депутатите от Европейския парламент доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на Евросъюза. В него беше уточнено, че понятието "върховенство на закона" предполага прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен процес за приемане на закони; правна сигурност; забрана на произволното им прилагане от страна на изпълнителната власт, ефективна съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища, ефективен съдебен контрол, включително зачитане на основните права; разделение на властите; и равенство пред закона, припомня БГНЕС.
България бе спомената на няколко места в доклада, като се посочва, че там има проблеми - в частта за правосъдната система, борбата с корупцията и медийната свобода. На първо място в доклада се намират опасенията на Брюксел за прекомерната власт на главния прокурор.
От 88 дни всеки ден хиляди българи протестират с искане за оставките на правителството и премиера Бойко Борисов, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети