Мощно земетресение в Гърция удари и Измир, усетено е и в София

DenNews.bg
30.10.2020
размер на текста:

 Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер удари гръцките Додеканезки острови, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен център и Американския геофизичен институт.

Епицентърът е на 24 километра северно, североизточно от остров Самос на дълбочина 10 километра, като по крайбрежието на острова се е образувало миницунами. Епицентърът е много близо до крайбрежието на Мала Азия и Турция и по-конкретно в района на Измир. Хора, намирали се на Самос по време на труса, свидетелстват, че той е бил много голям и силен. Друг свидетел, немскоговорящ, също намирал се близо до епицентъра, но в Турция, пише: "Никога досега не съм виждал земетресение като това."

Земетресението е усетено от Атина до Истанбул и София.

До момента няма информации за жертви и ранени. В интернет обаче са появиха видеокадри от Измир с много рухнали сгради. Населението на Измир е около 3 млн. души.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу уточни, че има шест рухнали сгради в Измир.

 

В намиращите се в близост провинции на Измир се съобщава за по-малки материални щети.

"Някои от нашите съграждани се намират под развалините", каза турският министър на околната среда Мурат Курум и добави, че знае за пет срутени сгради.

 

Кметът на квартал Борнова в Измир Мустафа Идуг заяви, че "в района има много разрушени сгради. Знаем, че 4-етажна сграда е рухнала. В центъра на квартала няма проблеми".

Телевизионни кадри и видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, показват как хора отчаяно премахват отломки на някои срутени сгради, за да стигнат до хората, попаднали под развалините.

Появиха се и кадри от придошли води от морето, помитащи улиците на Измир.


След първото силно земетресение имаше множество вторични земетресения, като най-силното от тях е било с магнитуд 4,8 по Рихтер.

Турция е разположена в една от най-активните земетръсни зони в света.

През 1999 г. земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари Северозападна Турция, убивайки над 17 000 души, включително 1000 в Истанбул.

Поредното земетресение през 2011 г. в югоизточната провинция Ван доведе до повече от 600 загинали.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети