Три са жертвите на терористичната атака в Ница

DenNews.bg
29.10.2020
размер на текста:

Три са жертвите на терористичната атака във френския град Ница, съобщи местната полиция, цитирана от Би Би Си.
Кметът Кристиан Естрози определи случилото се като тероризъм и уточни, че атаката е станала в или край базиликата "Нотр Дам". По думите на градоначалник, един от убитите е пазачът на базиликата. Една от жертвите е жена, която е обезглавена.
Полицията е задържала нападателя, който в момента е болница.
Естрози съобщи, че нападателят крещял "Аллах акбар", дори след като е бил заловен от органите на реда. Прострелян е, но е жив.
Няколко души са ранени. Френската антитерористична прокуратура започна разследване.
По-рано този месец учител по история бе обезглавен в Париж заради урок с карикатури на пророка Мохамед. Не е ясно дали днешната атака е свързана с убийството на Самюел Пати.
"Достатъчно. Време е Франция да се освободи от законите на мира и окончателно да изтрие ислямо-фашизма от територията си", каза Естрози.
Президентът Еманюел Макрон се очаква в Ница. Вчера говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че страната се намира в ситуация с висок риск от терористична заплаха.
Красивият френски град бе мишена на една от най-смъртоносните терористични атаки през последните години. На 14 юли 2016 г. 31-годишен тунизиец се вряза с камион в празнуващите Деня на Бастилията жители на Ница. Тогава загинаха 86 души.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети