Бившият юндом в Дупница става разпределителен кабинет за пациенти със симптоми на COVID-19

DenNews.bg
28.10.2020
размер на текста:

До дни Дупница ще разполага с триажен (разпределителен) кабинет, който ще облекчи работата на болничните заведения и Бърза помощ. Това стана ясно днес, по време на заседанието на общинския кризисен щаб, свикан от кмета на инж. Методи Чимев.
Очаква се триажният кабинет да облекчи и без това натоварените максимално лекари и персонал на общинската болница и Бърза помощ в работата с пациенти и най-вече тези, със съмнения с коронавирус.

 

"Вече обособихме и къде ще бъде разположен - в сградата на бившия дом "Олга Стоянова", т.е. в непосредствена близост до Бърза помощ и общинската болница. Вече бяхме на място и започваме необходимите действия, за да функционира буквално до дни.

 

Всички разходи по ремонта, както и възнагражденията за лекари и медицински сестри ще бъдат поети от Община Дупница", заяви инж. Чимев.

 

Решението е продиктувано, след като по време на заседанието се разбра, че голяма част от пациентите "сами се диагностицират с Ковид", а не малка част от хората биват изпращани директно от личните им лекари, след разговор по телефон и без значение от симптомите, които имат. "Не е тайна, че в общинската болница има сериозен недостиг на персонал, най-вече на медицински сестри и едва покриват дежурствата. С лекарите също не е никак лека ситуацията. Подобно е и положението в Бърза помощ, затова този триажен кабинет трябва да облекчи работата им. Специалист ще може да прецени веднага дали е необходимо хоспитализиране или не", допълни инж. Чимев.

 

РУ-Дупница пък ще засили проверките за носене на маски, както и за отстоянията в заведенията между клиентите, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. До момента са съставени около 30 акта, обясни началникът на РУ-Дупница Борислав Динев.


Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика. Временно се преустановява работата на пенсионерските клубове на територията на Община Дупница.

 

На Директора на звено БД „Общински пазари" при Община Дупница и Директора на „ГУМ – Дупница" ЕООД е възложено спазването на въведената организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите.

 


В социалните услуги от резидентен тип - Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Надежда"; Център за настаняване от семеен тип за деца и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години, се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на ръководителя на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

 

Домашен социален патронаж и диетично столово хранене продължава да функционира при спазване на всички противоепидемиологични мерки.
Ще се съблюдава стриктно за спазване Наредбата за заведенията и работното време, което е 22 часа. На нарушителите ще бъдат съставяни актове.

 

Припомняме, че област Кюстендил е вече в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население. От вчера на територията на областта за срок от 14 дни са в сила извънредни мерки.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети