Рохани предупреди, че обидите срещу пророка Мохамед ще провокират насилие и кръвопролития

DenNews.bg
28.10.2020
размер на текста:

 Президентът на Иран Хасан Рохани предупреди, че обиждането на пророка Мохамед може да насърчи "насилие и кръвопролитие" след защитата на Париж да се публикуват карикатури с пророка, информира АФП.

"Обиждането на пророка не е постижение. Неморално е. Насърчава насилие", каза Рохани по време на заседание на правителството. В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер Еманюел Макрон, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.

В мюсюлманския свят има призиви за бойкот на френските стоки.

Рохани подчерта, че "Западът трябва да разбере, че...обиждането на пророка е обида към всички мюсюлмани, всички пророци, всички човешки ценности и потъпкване на морала".

Той добави, че "всеки европеец има дълг към пророка, тъй като той е учителят на човечеството".

 

Иранският лидер призова Запада да "спре да се меси във вътрешните дела на мюсюлманите", ако наистина иска да постигне мир, равенство, спокойствие и безопасност в днешните общества.

По-рано тази седмица Иран привика френския шарже д'афер, за да изрази протест от "недопустимото поведение" на френските власти.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети