В България брат се сблъсква с подземния свят*

DenNews.bg
28.10.2020
размер на текста:

*Статията „В България брат се сблъсква с подземния свят“ е на един от най-реномираните вестници в света – френският „Le Monde. Статията за изчезването на Янек Миланов е на журналиста Jean-Baptiste Chastand, който посети България и се срещна с брата на Янек – Марио Миланов.


Янек Миланов, който от 17 години живее и работи във Франция, това лято изчезва в родния си град Дупница. Убеден, че е отвлечен от местен мафиот, брат му Марио преобръща света да го открие. Неговата борба отразява влиянието на организираната престъпност върху обществото.

Янек е един от хилядите работници от Източна Европа, които търси по-добро бъдеще и изкарва прехраната си в Париж. Пристигнал във Франция преди 17 години и първоначално работил за различни работодатели, но през 2019 г. 43-годишният Янек Миланов успява да създаде своя компания - Dib Renovation.

Тази година след обичайната си ваканция в България той така и не се връща при съквартиранта си във Villejuif, на юг от френската столица. Според неговите роднини, които го описват като чаровен и дискретен човек, Янек е брутално отвлечен на 31 юли от ревнив мафиот.
Този случай става национален скандал в България, която в момента е разклатена от мощна вълна на протести срещу организираната престъпност и корупцията.

“Моят брат е миролюбив български гражданин, който беше отвлечен, без адекватната и своевременна реакция на полицията в началото. Той стана символ”, обяснява Марио Миланов, докато пуши цигара след цигара пред блока в комунистически стил, където се намира апартаментът на Янек в Дупница, родният град на двамата братя.

 

Град под хватката на мафията

 

Дупница се намира южно от София, на около един час път с кола, известен като българската столица за коли втора употреба и преди всичко като град, в който мафията от години държи жителите му в ръцете си, за да мълчат или принуждавайки ги да избягат.

“Не обичам да се връщам тук често, въпреки че за Янек Дупница е любимо място”, казва Марио, който пристига в България в началото на август от Лондон, готов да направи всичко, за да намери брат си.
“Шефът на полицията не си върши работата. Тук всички познават Капланов и всички се страхуват от него”, казва Борислав Даскалов, жител на Дупница.

Според Марио, Янек е отвлечен от местния мафиот Васил Капланов, след като Янек е имал връзка с жена му. “Тя казала на Янек, че те не са повече заедно”. “През последните месеци, гумите на колата на Янек бяха срязани, имало е стрелба по прозорците и хвърляне на камъни”, изброява брат му, като показва голям камък, който е забит във външната изолация на сградата. “Няколко дни преди отвличането той е получил съобщение със снимка от гроба на родителите ни”, казва Марио.

Вечерта на 31 юли, съседи виждат Капланов, които пристига с колата си близо до сградата и Янек, който върви към него. Камерите за наблюдение и телефонните сигнали показват, че двамата са напуснали Дупница заедно на път към съседно село. След един час Капланов се връща. На снимките и на видеокамерите той е сам. Телефонът на Янек престава да работи.

 

Случаят придобива национален мащаб

 

Марио е убеден, че брат му е жертва на отвличане или на нещо по-лошо. “И въпреки това полицията първоначално започва разследване за обикновено изчезване“. Той критикува и обвинява началника на местната полиция, който е на този пост в продължение на 10 години, в липса на професионализъм. Съседите на Янек, които са там вечерта на изчезването, мислят същото.
“Шефът на полицията не си върши работата. Тук всички познават Капланов и всички се страхуват от него”, обяснява Борислав Даскалов, шофьор на ТИР, който се намесва спонтанно в разговора. Известен с контрабандата на бензин, Капланов е преди всичко приближен до двама силни мафиоти, които контролират Дупница, преди да изчезнат след обвинението им през 2012.

Всъщност трябваше Марио да вдигне шум, за да се задвижат нещата. През август той създава група във Facebook, която се казва “Къде е Янек?”, обръща се към националните медии и дори организира автомобилно шествие, в което участват стотици хора, нещо невиждано до този момент.
“Жителите на Дупница показаха, че не се страхуват повече и искат да узнаят истината”, смята Даниела Методиева, журналист от местен информационен сайт.

Случаят може да се превърне в символ на влиянието на мафията над тази страна, която се счита за най-корумпираната в Европейския съюз. Всемогъщият главен прокурор, с право обвинен от протестиращите, че закриля определени олигарси, отива в Дупница, за да обяви, че се ангажира с разследването. Той го възложил на службите за борба с престъпността, вместо на местната полиция, за която той също признва, че е реагирала прекалено бавно. Оттогава се организират няколко издирвания из района, но засега без успех.

 

Смелостта да се демонстрира

 

Капланов е разпитван, но той твърди, че е върнал Янек обратно в квартала му и това не се вижда в записите на камерите за видеонаблюдение, защото Янек е седял отзад в колата. При освобождаването му от полицейското задържане, Капланов заплашва няколко жители, които са членове на групата за Янек във Facebook. Един от тях дори подава жалба за заплаха за убийство. Поради тази причина Капланов е арестуван отново и остава в ареста, но отказва да признае отговорността си за изчезването на Янек. Междувременно Станислас Бонжан, един от френските приятели на Янек, който е администратор на Facebook групата с повече от 7000 членове, споделя: “Видях, че хората ги е страх във Facebook”.
На 1 октомври, четвъртък, адвокат организира пред полицейското управление протест срещу забавянето на полицейските действия. В него взеха участие малцина жители, които се осмеляват да протестират. Шефът на полицията изведнъж се появи и се обърна към протестиращите да им каже, че няма да отговаря на никакви въпроси. “Очаквахме да има много повече хора, но нашите приятели ги е страх да дойдат”, споделя отчаяната Вяра Попова, 19-годишна студентка, която беше една от малкото имащи куража да излязат на протест. Няколко минути преди това мъж, който мина покрай групата, направи знак с ръка, призовавайки протестиращите да се махнат.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети