Консерваторите вече имат пълен контрол над Върховния съд на САЩ

DenNews.bg
27.10.2020
размер на текста:

Републиканците в Сената потвърдиха съдия Ейми Кони Барет, кандидат за Върховен съд на президента Доналд Тръмп. Това стана с 52 техни гласа "за" и 48 "против" - от демократите. Това е голяма победа за Тръмп и неговата партия само дни преди изборите на 3 ноември, която обещава да тласне Върховния съд в по-консервативна посока за поколения напред, съобщава CNN, предаде БГНЕС.
Залогът в битката за Върховния съд е огромен, идва в решаващ момент в американската политика в навечерието на избори, на които е заложен контролът над Конгреса и Белия дом. Назначаването на нов съдия за Върховния съд е третото за мандата на Тръмп, като предоставя на републиканците историческа възможност да изпълнят ключовия консервативен приоритет и обещанието на кампанията за трансформация на федералните съдилища чрез назначаване на доживотни присъди.


48-годишната Барет вероятно ще служи в съда в продължение на десетилетия и ще даде на консерваторите за мнозинство от 6-3 във Върховния съд, промяна в състава му, която ще има драматични последици за различни въпроси, които могат да възникнат, включително бъдещето на Закона за достъпни грижи и всички потенциални спорове по отношение на изборите през 2020 г.


До светкавичният избор на Барет се стигна след смъртта на покойната правосъдна и либерална икона Рут Бадер Гинсбърг миналия месец.
Републиканците имаха гласовете за потвърждение на Барет срещу възражения от демократи, които твърдят, че процесът е прибързан и циничен и заплашва да подкопае наследството на Гинсбърг.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети