Още един депутат напусна парламентарната група на БСП

DenNews.bg
21.10.2020
размер на текста:

Още един депутат напусна парламентарната група на "БСП за България". Чавдар Велинов е народен представител от Плевен.
В началото на пленарното заседание днес председателят на НС Цвета Караянчева прочете заявление от Велинов за напускане на групата и оставането му в парламента като независим народен представител. Като основание за това решение той посочва "непреодолими ценностни различия, свързани с водената политика, начина на ръководене и вземане на решения и взаимоотношенията в ПГ на БСП".
В края на септември в знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова шестима депутати напуснаха парламентарната група, а петима от тях - и партията. От парламентарната група на левицата тогава си тръгнаха Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Николай Иванов, Красимир Янков и Валери Жаблянов. От шестимата единствено Жаблянов не напуска БСП и остава член на партията.
Напускащите обявиха, че ще завършат мандата си като независими народни представители. По думите им, партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти и под нейно ръководство БСП е намаляла с 30%.
Припомняме, че шестимата бяха призовани от Нинова, парламентарната група и партийни организации по места да напуснат и парламента, но това не стана.

Тази сутрин парламентът събра кворум за започване на заседанието от втория опит. При първата регистрация системата отчете 119 народни представители в залата при необходими минимум 121. Нямаше ги депутатите от "БСП за България" и ДПС.

След 10 минути беше направен втори опит за регистрация, който показа 122 депутати.

Утре от 11.30 часа ще се състоят разисквания по питането на депутати от БСП към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с политиката на правителството относно извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19. От левицата предлагат проект за решение във връзка с разискванията - в срок до един месец Министерският съвет да актуализира и да приведе в действие Националният план на Република България за готовност за грипна епидемия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети