Напълно е възстановено водоподаването в Дупница и засегнатите от голямата авария села

DenNews.bg
21.10.2020
размер на текста:

Напълно е възстановено водоподаването в Дупница и селата, които бяха също засегнати от голямата авария на довеждащия водопровод от водохващането в Бистрица до резервоарите на Дренски рид.

Вчера екипите на ВиК са действали изключително внимателно при пускането на водата от Бистрица към резервоарите, тъй като аварията се случи на най-ниската точка на трасето, където напорът на водата е най-голям и имаше опасност от хидравличен удар.
Припомняме, че в петък сутринта циментовият водопровод се спука, като веднага започнаха ремонтни дейности и беше положен нов бетон в участък от над два метра. При пускането на водата в събота обаче се стигна до ново спукване близо до отремонтирания участък и последваха нови ремонтни дейности. Над пет метра е новоизграденият участък, като са излети пет бетоновоза, а конструкцията е захваната с метален кожух.
Забавянето на пускането на водата се забави заради мнението на строителни инженери, че трябва да се даде повече време за изсъхване на бетона и намаляване на опасността той да все още мокър да и поддаде.
Затова и тестовете за якост на новия участък бяха отложени от понеделник за вчера следобед. Пускането на водата е започнало леко, като през това време екипи за започнали обезвъздушаване на градската водопроводна мрежа, за да се избегнат аварии по града.
Затова и вчера водата бе със слабо налягане, но към момента водоподаването вече е напълно нормализирано.


Ако има проблеми с водоподаването или забележите авария, може да се обадите във ВиК – тел: 0701/5 94 20.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети