Няма да връщат маските в час, за двора обаче ще трябват при смесване на класове

DenNews.bg
21.10.2020
размер на текста:

Няма да се въвежда задължително носене на маски в класната стая. Различното ще бъде на двора, докато децата изчакват родителите си. Това заяви образователния министър Красимир Вълчев в студиото на БиТиВи. Именно в двора се наблюдава смесване на потоците, а в клас учениците продължават да са организирани в групи и малки потоци.

Днес се очаква заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която от утре, 22 октомври, маските на открито да бъдат задължителни. Запазва се и изискването за това и в закрити обществени пространства.

20% е прагът за преминаване на учениците от присъствена към дистанционна форма на обучение - процентът се измерва на ниво училище, град, община и област. Мярката има и превантивен характер и обхваща не само коронавирус, но и изобщо грипоподобни симптоми.

"Запазваме моделът на невзаимодействие между паралелките в училище. Това, което наричаме пашкули, балончета. Така че да може да се осъществява ефективен обучителен процес. Позитивното е това, че не се изисква носене на маски вътре в класната стая по време на учебните занятия. Ако има едно заразено дете или учител, се карантинира цялата паралелка, т.е. негативното е големият брой карантинирани. Общият брой ще падне малко заради намаляването на карантината от 14 на 10 дни. Към днешна дата имаме 8,5 на 1000 ученици и учители, които са под карантина и не учат в системата. Една голяма част от тях не са по линия на цели паралелки, а по линия на индивидуално взаимодействие със заразени извън училище. Дори такива със взаимодействие в семейството, близки.", обяви той.
Мерките в училище остават същите, обобщи министърът. Различното ще бъде на двора. Маски ще има само ако се смесват паралелките, когато, например, децата чакат родителите си на двора и играят по между си различни паралелки. И сега наблюденията са, че като че ли най-често на двора има неспазване за правилото на несмесване и взаимодействие между паралелките, обясни министър Вълчев.

„Категоричното ни намерение е да имаме максимум присъствено обучение. Динамична е ситуацията, но следим във всяко училище и област стойностите. Решенията ще се взимат локално, както и преди беше по време на грипните ваканции. Има прагови стойности. За съжаление, има области, които са в червено и ще се оцветят в червено. Там е най-тревожна ситуацията“, обясни Вълчев.

Праговите стойности: Това, което е изпратил министърът на здравеопазването като указание към РЗИ-тата по места е прагови стойности от 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грипоподобни симптоми, да преминат към дистанционно обучение. Много често не може да се случи за един - два дни тестването, затова мярката има и превантивен характер, т.е. не е задължително това да са ученици и учители болни с COVID-19. Факт е, че когато сезонните грипни вируси се натрупат с коронавируса, ситуацията ще стане още по-сложна и затова е избрано това правило, заяви министърът.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети