Днес почитаме св. Иван Рилски, основател на Рилския манастир и закрилник на Дупница

DenNews.bg
19.10.2020
размер на текста:

 Днес, 19 октомври, Българската православна църква почита небесния покровител на българския народ - свети Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец.

Св. Иван Рилски е закрилник на Дупница и градът отбелязва днес празника си.


Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския манастир.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в Осоговската планина около река Струма, край Бобошево. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на неговия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен.

Приел монашеството, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, с молитви, пост и лишения. Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в Рила планина, където останал до края на живота си.

Там той основал манастир, а дните му минавали в пост и молитва за благополучието на народа. Около него се събирали последователи, които образували първото монашеско братство.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, свети Иван Рилски възпитавал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда.

Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца. Преди успението си свети Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва.

След неговата смърт учениците му пренасят с почести тленните му останки от Рилската обител в древния Средец. През 1183 г. унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати в България след четири години.

През 1195 г. цар Асен Първи тържествено пренася мощите на свети Иван Рилски в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Заветът на светеца повече от 1000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи. По традиция в навечерието на празника в основания от светеца Рилски манастир се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична света литургия.
Патронен празник честват днес и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", както и многобройните храмове, посветени на светеца.

 

Може да се разходите с нас до пещерата на св. Иван Рилски над Скрино:

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети