Франция погва ислямистите след жестокото убийство на учител

DenNews.bg
19.10.2020
размер на текста:

"Ислямистите повече няма да спят спокойно във Франция". Това каза френският президент Еманюел Макрон на заседание на Съвета по отбрана, съобщава BFMTV.
Съветът по отбрана с участието на президента и членовете на правителството се събра снощи във връзка с убийството на учителя по история, което се случи в края на миналата седмица и шокира цялата страна и целия свят
От днес, 19 октомври, ще започнат проверки на авторите на 80 съобщения в социалните мрежи, които са изразили подкрепа за убиеца на учителя, пише БГНЕС.
В петък вечерта нападател обезглави учителя по история Самюел Пати, който преди това показал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на словото. Убийството е станало близо до училище в Конфланс-Сен-Оноре близо до Париж. Пати показал карикатура на пророка Мохамед, публикувана в списание Charlie Hebdo в клас и когато учениците-мюсюлмани се възмутили, той ги помолил да напуснат часа.
Макрон нарече случая терористичен акт. Нападателят беше застрелян от полицията в съседната комуна Ерани. Става въпрос за Абдула Анрозов, а неговото семейство първоначално е поискало политическо убежище в Полша. Полските медии разпространиха информация, че семейство Анзорови, емигрирали от Русия, когато синът им Абдула (бъдещият убиец на учителя Пати), бил само на две години. Фамилията първоначално планирала да се установи в Полша. Варшава обаче отказала да предостави политическо убежище, въпреки влиятелната чеченска диаспора в Полша. Тогава Анзорови отправили подобно искане към Париж, където в крайна сметка предоставили на чеченските бежанци правото да живеят във Франция.
В събота ръководителят на френската антитерористична прокуратура Жан-Франсоа Рикар заяви, че мъжът, извършил нападението, е роден в Москва през 2002 г. и е от чеченски произход, получил е статут на бежанец във Франция. По време на разследването на случая, което се води от антитерористичния отдел на прокуратурата, бяха задържани 11 души. Премиерът на
По-рано АФП съобщи, че Франция има намерение да изгони от страната над 230 чужденци, заподозрени в екстремизъм. Те са изброени в Fiché FSPRT. Съобщава се, че 180 от тях в момента са в затвора, още 51 трябва да бъдат арестувани в следващите часове. В неделя в Париж и други градове на Франция се проведоха акции в памет на убития учител, участниците в демонстрациите излязоха с лозунги в защита на свободата на словото, демократичните свободи и подкрепа за учителите. В акцията в Париж участваха министър-председателят на страната Жан Кастекс, редица членове на правителството и кметът на града Ан Идалго.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети