Киргизстан избира ново правителство през декември, а президент – през януари

DenNews.bg
16.10.2020
размер на текста:

Повторни парламентарни избори в Киргизстан се планира да има на 20 декември, съобщи председателката на Централната избирателна комисия на страната Нуржан Шайлдабекова, предаде ТАСС.
Изборите на нов президент на страната пък може да бъдат произведени на 17 януари, допълни председателката на ЦИК и посочи, че е нецелесъобразно да се съвместяват двата вота.
Същевременно парламентът на Киргизстан разглежда възможността за отмяна на режима на извънредното положение в страната, утвърден от него на 13 октомври.
Оттеглилият се от поста си президент на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков заяви, че съвестта му пред Бог и пред народа на страната е чиста. Това изказване Жеенбеков направи пред парламента.
Председателят на законодателния орган Канат Исаев пък каза, че позицията на Жеенбеков заслужава уважение, тъй като след случилите се в страната събития и подадената от него оставка, той не е избягал от републиката.
Вчера Исаев заяви, че няма да изпълнява задълженията на президент, както е според законите на страната. В този случай изпълнението им се поема от премиера Садир Жапаров, когото парламентът избра по-рано тази седмица на поста. По-късно днес Жапаров ще направи обръщение към народа на Киргизстан.

Президентът на Киргизстан подаде оставка след 10 дни протести в страната, а мотивът му – не иска да остане в историята като президентът, пролял кръв и стрелял по собствените си граждани.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети