Пето Велико народно въстание в стотния ден на антиправителствените протести

DenNews.bg
16.10.2020
размер на текста:

Пето „Велико народно въстание“ е насрочено за днес – стотния ден на протестите с искане за оставките на правителство на Бойко Борисов и главния прокурор.
Общонационалният протест ще започне в 17 часа в т.нар. „триъгълник на властта” в София.
100 дни вече граждани са по улиците и площадите на София. Протести има и в други градове, както и от страна на сънародници ни зад граница. Хората са недоволни от управлението на държавата, корупцията, която се е настанила по всички етажи на властта, неслучващата се реформа в съдебната власт. Те настояват за незабавна оставка на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, за оставката на главния прокурор Иван Гешев и за провеждането на честни избори. Протестът предстои да бъде подкрепен от четирима евродепутати, които ще говорят пред българите от трибуната, разположена при фонтана пред президентството.
Досега бяха проведени четири големи протеста, озаглавени като велики въстания.
За 100 дни недоволството на българите достигна до всички големи западни медии. Европейските институции също обърнаха внимание на протестите и те намериха място в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните-членки на ЕС. По-късно евродепутатите приеха с голямо мнозинство резолюция, осъждаща отстъплението от демокрацията и въдворяването на корупция при управлението на българския премиер Бойко Борисов. С отворено писмо хиляди хора от творческата гилдия и на науката заявиха подкрепата си за протеста и се противопоставиха на многото деформации в политиката и в обществото у нас.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети