Щабът се върна в ефир: Здравната система е стабилна, но основният проблем е недостигът на медицински персонал

DenNews.bg
01.10.2020
размер на текста:

За последната седмица, от 24 до 30 септември, общият брой на заразените с новия коронавирус у нас се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За този период 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в Интензивни отделения. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. На 25 септември министър-председателят разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на актуална информация за епидемичната ситуация у нас с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.
Според данните на Националната информационна система за последното денонощие има 286 нови случаи на положителни проби за коронавирус от 4934 теста, съобщи в началото на срещата здравният министър проф Костадин Ангелов.
20 833 са общо регистрираните случаи у нас до момента. 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души.


Най-големият проблем пред страната ни остава недостатъчният брой медицински персонал, тяхната умора и фактът, че ежедневно нараства делът на заразените специалисти, отбеляза още министърът на здравеопазването.

В световен мащаб заболелите вече са над 33 млн. според института "Джонс Хопкинс", а смъртните случаи вече надхвърлят 1 млн. души.

По отношение на учебната година периода от 24 до 30 септември в детски градини заразените са 12, при учениците са 117, при учителите в детски градини са 14, учителите в училища са 72, непедагогическия персонал в детски градини са 49, а непедагогическия персонал в училищата е 20.
Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население. Затова и няма особена тревога, посочи министър Ангелов.
В ЕС сме на 25-то място по заболеваемост и на 8-о по смъртност, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. С най-висока заболеваемост е Малта, следвана от Испания, Чехия и др. На Балканите с най-много регистрирани положителни случаи е Черна гора, следвана от Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

В момента ситуацията в армейските структури е овладяна, докладва ген. Венцислав Мутафчийски. Той използва срещата да напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и са задължителни в затворени помещения.

Здравната ни система е стабилна, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Важно е да изградим навици - носене на маски на закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, правила за социална дистанция. Ние като институции ще следим за спазване на тези правила, а там, където те не се спазват, ще налагаме съответните санкции.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети