БСП настига ГЕРБ, пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

DenNews.bg
01.10.2020
размер на текста:

Ако изборите са днес, 5 партии щяха да влязат в парламента - БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС.
А ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, отчита проучване на обществените нагласи, направено от агенция "Маркет Линкс". То е по поръчка на bTV и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 - 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.
Социологът Добромир Живков коментира в "Тази сутрин", че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.
"Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство - ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ", заяви Живков.
По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията. Според проучването, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението - "Обединени патриоти".

„В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението на политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят", коментира Живков.
В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.
"Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизма за върховенството на закона", каза социологът.
Живков уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети